Условна присъда - 1 година и 11 месеца лишаване от свобода, отложена с 3 годишен изпитателен срок и 5000 лева глоба е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на Красимир Костов за данъчно престъпление, извършено преди 5 години.
При условията на съкратено съдебно производство, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт 32 годишният варненец получи наказание под минимума, предвиден от закона.
Като управител на фирма "Хирон Инвестмънт", през май 2003 година Костов подал справка -декларация по ЗДДС, в която описал множество фактури с невярно съдържание за сделки и услуги, които не били извършени. По този начин той укрил данъчни задължения в размер на 143 хиляди 086 лева, квалифицирано от закона като престъпление в особено големи размери. Данъчната измама, свързана с воденето на счетоводни документи с невярно съдържание била установена няколко месеца по-късно с ревизия от ТД НАП Варна. Резултатите от финансовата проверка били потвърдени и от назначените в хода на досъдебното производство счетоводна и графологични експертизи.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок. /БЛИЦ