На 28 февруари 2009 г. /събота/ във всички европейски страни, САЩ, Япония, Аржентина ще бъде отбелязан международния ден на редките болести. В България денят ще бъде под мотото “Твоята подкрепа е важна за нас” и се организира от Националния алианс на хората с редки болести и Информационния център за редки болести и лекарства "Сираци".
Патрон на събитието е съпругата на президента Зорка Първанова.
На благотворителния концерт в Зала 11 на НДК от 11.00 ч. министърът на здравеопазването Евгений Желев ще приветства участниците в проявите по повод Международния ден на редките болести. Практически израз на политиката на Министерството на здравеопазването е приетата Национална програма за редки болести 2009-2013 г., включваща организация, планиране и финансиране на профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията на пациенти с редки болести, съобщават от там. Очакванията са в резултат на мерките, заложени в програмата, да бъде намален броят на децата, родени с тежки наследствени и генетични болести и да се подобри контролът на лечението на редки заболявания.
На благотворителния концерт са поканени представители на държавната и изпълнителната власт, ръководители на дипломатически мисии у нас, пациентски организации, НПО за закрила на детето, и др.
Централните прояви в рамките на Международния ден на редките болести в столицата включват хепънинг пред НДК /от 10-13 ч./, както и благотворителна изложба във фоайето на зала 11. Денят ще бъде отбелязан с поредица от инициативи в Пловдив, Плевен, Сливен, Стара Загора. /БЛИЦ