От утре, 3 октомври, започва излъчването на първата екотелевизия у нас - VTV. Това каза на пресконференция по повод представянето на телевизията Милена Милотинова – главен директор на VTV.

Според управителят на телевизията Виктор Серов мисията, която са си поставили да изпълнят е представяне на актуалните екологични проблеми, но не само запознаване на зрителите с тях, но и примери какво се прави по света за решението им. Целта е да се осъществи обществен натиск върху институциите за решаване на екологичните проблеми. “Преценихме, че обществото се нуждае от медия, която да се занимава с тези проблеми и да помага за тяхното решаване”, каза още Серов.

Слоганът на телевизията е “Виж това е важно”. “Избрахме този слоган, защото екологията засяга целия ни живот. Обществото като цяло се нуждае от медиа, която да се занимава с екологичните проблеми и активно да ги защитава”, каза Милена Милотинова.

В програмната схема на телевизията ще има новини, аклтуални предавания в областта на екологията, глобалното затопляне и т.н. По думите на главният мениджър на VTV Ани Илинчева тези теми ще заемат около 60% от всички теми. На всеки кръгъл час щяло да има еко новини и прогноза за времето. Телевизията ще има и централна емисия новини. Освен всички сериозни предавания обаче, ще има и реалити, което ще възстановява 49 вида спорт още от преди Новата ера до Средновековието. Илинчева каза, че са предвидили сутрешен блок - “Това те засяга”, а след централните новини е отделено време за вечерно коментарно предаване “Анализи”, където коментари ще се правят от Татяна Буруджиева и Александър Малинов. Антоний Гълъбов пък в петък ще обобщава случилото се през седмицата. Иван Гранитски ще води литературното предаване по VTV. Сред другите предавания е “Икономика под лупа”, “Зелена светлина” и други. По думите на Серов, първоначалната инвестиция която са вложили е 2 млн. лева. VTV ще може да се гледа и по интернет. /Десислава Вангелова, БЛИЦ