Все повече мъже заболяват от рак на гърдата. Въпреки че заболяването не е характерно за мъжете, 40 от тях годишно се лекуват от рак на гърдата. Това съобщи във Велико Търново доц. Самуел Данон, създател на Националния раков регистър.
Всеки ден у нас 10 жени заболяват от рак на гърдата, 3600 българки през годината се сблъскват с  болестта, сочи мрачната статистика.
Решението за борбата с онкологичното заболяване е в ранната диагностика, която дава 5-годишна преживяемост. Радостното е, че за последните години броят на жените в първи стадий се е удвоил. Това означава, че всяка четвърта жена има шанс да бъде излекувана 100 %,  уточни доц. Данон.
България по разпространение на рака на гърдата е в първата третина в света и в средата на Европа.  Страната ни е на първо място в Европа и по заболеваемост при жените от рак на шийката на матката.
Във Велико Търново започна месец за профилактика на рака на гърдата, който предвижда безплатни профилактични прегледи в поликлиниката на онкологичния диспансер от 3 до 14 ноември. За началото на кампанията дойде и националният консултант по онкология проф. Иван Черноземски./БЛИЦ