Уволнени са служители от МВР. Сред мотивите за налагане на дисциплинарните наказания са уронване на престижа на МВР и поведение, несъвместимо с Етичния кодекс на служителите на министерството.
Със заповед на министър Миков е уволнен главен инспектор Васил Петков Василев, началник на РПУ-Враца, заради извършени множество дисциплинарни нарушения в рамките на 4 месеца. В процеса на работа по дисциплинарното производство са разгледани пет негови нарушения в периода от 14 януари до 3 май т.г., установени с пет отделни проверки, съобщават от МВР. Служителите от Дирекция “Инспекторат” изяснили, че сред провиненията на Василев е неупражняването на контрол върху подчинените си, като така не е установил допуснати дисциплинарни нарушения от страна на служители от РПУ-Враца.
Във връзка с извършено тежко нарушение на служебната дисциплина и уронване престижа на МВР със заповед на министър Михаил Миков са уволнени и двама полицаи от група “Охрана на обществения ред” към Шесто РУМВР. На 30 май на площад “Ручей” в столичния ж.к. “Хиподрума”, докато патрулирали, те спрели за проверка мотопедист. На любителски видеозапис, излъчен в национален ефир, ясно се вижда как двамата полицаи вземат пари от спрения водач на мотопеда.

Служител на граничен полицейски участък в Петрич е уволнен със заповед на министър Миков за уронване престижа на МВР. На 26 април на ГКПП-Кулата при проверка на микробус той взел 10 евро от шофьор-българин, за да го пропусне безпрепятствено да влезе в страната. Негов колега граничен полицай от полицейски участък в Русе на 15 май на ГКПП-“Централна гара” при паспортно визов контрол на пътниците от международния влак Солун-Будапеща пропуснал двама граждани с наложени ограничителни мерки за напускане на страната. За това си деяние, несъвместимо с етичните правила за поведение на служителите на МВР,граничният полицай е уволнен от министър Миков.
На 17 юни на ГКПП-Калотина ръководството на регионален граничен сектор Драгоман направило внезапна проверка на служебен автомобил “Ланд Роувър”. Колата шофирал служител от ГПУ-Калотина. В нея са открити 96 стека вносни цигари от различни марки без бандерол. Служителят обяснил, че купил 28 стека за себе си, а за останалите не знае на кого са и как са попаднали в автомобила. Цигарите били иззети и предадени на митническите органи, а граничният полицай е уволнен.
За уронване престижа на МВР и нарушаване на служебната дисциплина са уволнени още седем полицаи от Варна, Русе, Монтана и София, а на полицай от сектор Криминална полиция към Осмо РУМВР е наложено наказание порицание. /БЛИЦ