В четири детски градини и ОДЗ в Айтос има епидемия от салмонелоза, съобщи кореспондентът на Агенция Блиц в Бургас.
Епидемичният взрив от хранителното заболяване, който е регистриран в детските заведения в Айтос, е с причинител бактерията „салмонела ентeритидис”, казаха от РИОКОЗ- Бургас. От заразата са засегнати всички детски заведения, чиято храна се доставя от кухня-майка, разположена в една от сградите.
Хранителното натравяне се дължи на неправилно съхранение на яйцата, с които е била застроена супа и е приготвено руло „Стефани” за детското меню, съобщи д-р Даниела Георгиева от дирекцията „Надзор на заразните болести” в инспекцията.
10 са заразените от салмонелозата деца в Айтос, показват данните, които са постъпили в РИОКОЗ. Малчуганите са на възраст от 4 до 6 години, а първият случай на заболяването е регистриран още на 4 септември.
В Айтос до момента са издирени и изследвани 700 деца и 114 души персонал.
В момента хранителният взрив вече е овладян и няма хоспитализирани деца. Кухненският блок е бил затворен до изясняване на причините за натравянето. Днес там отново се приготвя храна за хлапетата. Уведомени са органите на ДВСК, в чиято компетенция е контрола върху храните от животински произход. /БЛИЦ