От 16 до 21 октомври в Бургас ще се състои фестивалът на документалните филми за човешките права «ЕДИН СВЯТ», съобщи кореспондентът на БЛИЦ.
Първото морско издание на фестивала, за да отговори на въпросите: «Какво всъщност означават думите и понятията "Демокрация" и „Човешки права”? И за да ни направи съпричастни, съдействени, съратници на идеята, че правата ни са наши. Имаме ги. А ако не ги защитаваме – наш проблем.
Къщата за човешки права, която организира Фестивала в България и Сдружение ЕВРОДИАЛОГ – съорганизатор в Бургас, представят близо 20 документални филма, посветени на темите: „Правото да знаеш”, „Трафикът на жени”, „Свободата на словото”.
През октомври миналата година над 40 телевизионни канали излъчихa колекцията от 10 документални филма под шапката “Защо ни е демокрацията“. Филмите са гледани от над 300 милиона зрители. Сега това ще се случи и в Бургас.
Продукциите са на независими режисьори, носители на световноизвестни награди от най-престижните международни фестивал от държави като Китай, Индия, САЩ, Япония, Либерия, Боливия, Дания, Афганистан, Египет, Пакистан и Русия. Провокират широк спектър от въпроси, засягащи света, в който живеем днес.
След прожекциите на филмите, които ще се осъществят в залите на Областна Управа и Лукойл, ще се дискутира по темата: «Чий е този свят? Нашият свят е един. Да бъдем част от него».
Марина Шиварова, БЛИЦ