Хайка за лов на коне се провежда днес в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник". Началото на организираната експедиция беше успешно: само за половин час група от 5-ма души заловиха две от скитащите животни. В акцията участваха опитният конегледач от Конна база – Бургас Ставри и инициативните роми от групата на Пламен, които през пролетта, отново по заръчение на кмета, почистиха боклука на няколко бургаски квартала, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Повод за организирането на ловната хайка са зачестилите оплаквания от жители на „Меден рудник". Те недоволстват от безчинствата на безконтролно скитащите коне в комплекса. По нареждане на кмета на Бургас Димитър Николов до края на август всички свободно скитащи коне трябва да бъдат изловени и откарани в Конната база в града.
Ловната хайка започна ден по-рано от предвиденото, тъй като нелеп инцидент причини смъртта на едно от скитащите животни - до бл. 39 в „Меден рудник” кон си счупи врата, пропадайки в шахта с липсващ капак. Наложи се техника на „Гражданска защита” и общинският паяк да извадят трупа от дупката. Каубоите коментираха, че конят е полусляп и не е трябвало да го оставят да броди безконтролно. Инцидентът е доказателство, че безотговорността на стопаните поставя в опасност не само хората от комплекса, но и самите животни. Мъртвият кон веднага беше транспортиран до най-близкия екарисаж – този край Варна.

Двата заловени мустанга са настанени временно в Конната база. Оттам техните собственици могат да ги получат срещу заплащане на глоба. Непотърсените коне ще бъдат извозвани към терен в местността „Ковач” край Малко Търново, собственост на „Обреден комплекс” – Бургас.
Двете скитащи животни, които са заловени, са били безстопанствени в продължение на близо година. Поради тази причина изключително трудно се оказа хващането им от групата на петимата каубои, наричащи себе си „нинджите". Уловените четириноги ще бъдат настанявани временно в Конната база. Ловът на свободно скитащите в „Меден рудник” коне ще продължи и занапред. /БЛИЦ