В някои училища в Бургас не се спазва Колективният трудов договор /КТД/ и заплатите на персонала са на ниво 1 юли т.г., сигнализира бургаският синдикат “Образование” на КТ “Подкрепа”, предаде от морския град кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
“Средствата се разпределят от директорите непрозрачно, без да се взима мнението на синдикатите и дори без да се правят задължителните тримесечни отчети пред колектива и училищното настоятелство”, предупреди председателят на изпълнителния съвет на организацията Огнян Маринов. Според него, ако това продължава, предвиденото увеличение на учителските заплати с 24% до края на годината няма да бъде реализирано.
До момента Министерството на образованието е отпуснало 21 млн. лева за повишаване на нормативноопределената издръжка на всеки ученик. По този параграф до края на месец ноември на два транша ще бъдат отпуснати още 60 млн. лв., които гарантират увеличение на средната брутна заплата до 650 лв.
По данни на синдиката няма проблем с учителските заплати в редица детски заведения, както и в немалко бургаски училища - СОУ"Кирил и Методий", ОУ „Васил Априлов", Английска и Немска гимназия и пр. Ако проблемът не намери разрешение в най-близко време, синдикатът ще сезира държавните органи, включително Министерския съвет. /Марина Шиварова, БЛИЦ