"През август морето е особено опасно и взема най-много жертви, особено за него е валидна с пълна сила поговорката, че "морето не е до колене". През "месеца на удавниците", както го наричат, времето се обръща. Мощни течения и ветрове през този период създават предпоставки за това и го правят особено опасен или "конфликтен" на езика на спасителя". Това каза председателят на Асоциацията по водно спасяване в Бургас д-р Андрей Найденов, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
Данните сочат, че през този период на мъртвите течения най-голяма заплаха крият плажовете в Обзор-Централен и Южен, Северният и Южен плажове в Слънчев бряг, Поморие, плажът "Харманите" край Созопол, плажовете в Приморско, Къмпинг "Юг", Ахтопол, Лозенец и "Смокините". Тяхната опасност се обяснявала с по-голямата им откритост, което създава предпоставки за конфликтна зона.
Шефът на Гражданска защита Йордан Лозев предупреди, че след Илинден, поради особената метеорология, всички плажове - малки и големи и открити и закрити, са опасни повече и трябва туристите да бъдат внимателни. Според него този месец, макар да е най-предпочитан за почивка, не е най-добрият. По- подходящи били юни и юли, когато морето и тихо и спокойно и не крие толкова рискове. "Спасителите през август непрекъснато патрулират. Почиващите трябва да изпълняват техните указания и да се съобразяват с флаговата сигнализация. При червен флаг, който вече по-често се вее през август, къпането е забранено, защото рисковете са големи заради мъртвото вълнение. То е невидимо, тъй като се причинява от силна вълна, движеща се близо до дъното", допълни д-р Найденов. Особено опасни и непредвидими са неохраняемите плажове, предупреждават специалистите. Обясним е афинитетът на романтиците към по-пусти и закътани плажове, необитаеми и девствени, но те крият и повече опасност. За да не се превърне най-хубавото време от годината- почивката, в кошмар, то избирайте охраняемите и обезопасени плажове и спазвайте флаговия сигнал, категорични са спасителите.  /БЛИЦ