В деня на шоколада: любопитни факти за какаовото изкушение
Днес е Европейският ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида от любимия ни шоколад. Ето защо тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.
Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете и го свързват с богинята на женската плодовитост.<br /> <br /> Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри на когото му хрумнало да направи твърд шоколад.<br /> <br /> Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. шоколадови блокчета шоколад. <br /> <br /> Шоколадът е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. <br /> <br /> Ако всеки ден, в продължение на осем седмици, човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5% количеството на "лошия" холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от САЩ.<br /> <br /> Ето и още няколко любопитни факта за шоколада:<br /> <br /> - Хенри Нестле от Швейцария пръв създава млечния шоколад, като прибавя кондензирано мляко към сместа, от която се оформят шоколадовите блокчета.<br /> <br /> - Думата “шоколад” идва от езика на ацтеките – “какахуатъл” или “ксоколатъл” означава “горчива вода”. Ценните какаови зърна са били използвани като парични единици и средство за изчисление от културите на маите и ацтеките.<br /> <br /> - Маите и ацтеките вярвали, че какаовите зърна идват от Рая и носят мъдрост и сила на онзи, който ги консумира.<br /> <br /> - През 1900 година кралица Виктория изпраща специално приготвени шоколади на войниците, сражаващи се в Бурските войни, като новогодишни поздравления.<br /> <br /> - Какаовите дървета имат нужда от топъл и влажен климат и са широко разпространени в Западна Африка – Гана, Бряг на слоновата кост и Нигерия. Научното наименования на какаовото дърво е “Theobroma cacao”. Това на гръцки означава “Храна за боговете”.<br /> <br /> - Най-големият шоколад, приготвен някога, тежи 2500 килограма и е бил направен в Италия през 2000 година.<br /> <br /> - Наполеон винаги е носел шоколад със себе си по време на военните си кампании и всеки път, когато се е нуждаел от бърз източник на енергия, си е похапвал от лакомството.<br /> <br /> - Шоколадов сироп е използван вместо кръв в знаменитата сцена под душа във филма на Алфред Хичкок “Психо” – 45-секундна сцена, за чието заснемане са били необходими седем дни.<br />