Много християни от Хасково се стекоха в двата Божии храма „Свети Архангел Михаил” и „Успение Богородично” за да отбележат един от най-почитаните християнски празници – Благовещение. Свещенослужителите поп Златко и архиерейският наместник отец Антоний отслужиха празничната литургия с която помолиха Бога да даде здраве на всички люде и берекет на работливите.
 Днес във всички села на областта се провеждат празнични литургии, а хората събуждат деня с тропане по тенекии, за да изгонят злите сили от двора и от къщата си. Този, който види за пръв път пристигнал щъркел, сваля мартеницата от себе си и я закача за плодно дръвче, за да върже то много плод.
Според Светото писание на този ден Архангел Гаврил донася на Дева Мария благата вест, че ще роди Божия син Иисус Христос. В България празникът се свързва с идването на пролетта и пробуждането на природата.
Според народните вярвания, на този ден излиза кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла, гущерите и змиите напускат леговищата си, господарките на горите - самодивите се връщат по поляните и изворите.
Тодорка Николова, БЛИЦ