До 14 селскостопански машини участват в протестното шествие на ловешките земеделски производители в момента, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. От тях 11 са трактори, има и един комбайн. Колоната се движи в отсечка Ловеч-с.Слатина, част от пътя Ловеч-Плевен като създава напрежение сред водачите на останалите превозни средства.
Земеделските производители настояват незабавно да бъдат направени националните доплащания към директните плащания за тази година. Те тръгнаха с развети знамена, натиснати клаксони и със запалени фарове.
"Това е трета поредна година, през която ни лъжат за изплащането на парите. Не искаме повече обещания, а действия, за да можем да сме конкуретоспособни на пазара", твърдят земеделците. Ако не бъдат удовлетворени исканията им, последиците ще са пагубни за българското земеделие. Очакваните средства ще подпомогнат земеделците да закупят нова техника за по-съвременно европейско производство. Ние настояваме и за изработване на стратегия в областта на аграрната политика в страната, която не се прави без съфинансиране от националния бюджет", заяви тяхна активистка.

Според ловешките зърнопроизводители у нас трябва да се достигне до 55% от субсидирането, което се дава на колегите им страните- членки на ЕС. Те настояват и за по-високо външнотърговско салдо, земеделието да стане приоритет в държавната политика, за да се произвеждат по-качествени храни. Те смятат, че голяма част няма да могат да устоят на световната криза. Ако не успеят да произведат зърното, необходимо на страната и не получат удовлетворяваща цена насреща, ще има и криза на пазара за храните. В момента пазарът е блокиран, малко са изкупните точки в страната. Голяма част от по-дребните и средни зърнопроизводители може да стигнат до кризисна ситуация, която може да доведе и до фалит.
За тази есен това е вторият бунт на ловешките агростопани. Първият им протест бе през ноември.
Дни по-късно в ловешкия Клуб на дейците на културата те се срещнаха с Лидия Шулева. Депутатката от БНД обеща да им съдейства да си получат националните доплащания за тази година и да залегнат такива средства в бюджета за 2009 г. Тогава размирните зърнопроизводители се ожалиха, че все още не са получили националните доплащания от 147 млн.лв., по 5,14 лв. на дка. Те поискаха и плащанията да станат до края на т.г. с мотива, че лихвите, които имат да плащат на банките, ще обезмислят помощта от държавата. /Гергана Димитрова, БЛИЦ