С едноминутно мълчание точно в 12 ч. служителите на Областна дирекция на МВР-Пловдив ще почетат паметта на загиналите медицински кадри и служители при спасяване на човешки живот, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Служителите от пловдивското звено „Пожарна безопасност и спасяване” ще включат сирените на противопожарните автомобили. В Първа РСПБС ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. Така ще бъде почетена паметта на над сто загинали пожарникари. Ще бъде почетена и паметта на патрона на младежките противопожарни отряди (МПО) „Млад огнеборец” – ученика Юлиян Манзаров, загинал на 4 април 2004 г. при спасяване на свои съученици при инцидента с ученическия автобус край р. Лим.

Денят 15 август се отбелязва като Ден на спасението – в памет на хората, загинали при спасяване на човешки живот. Първоначално идеята се е зародила сред здравните работници. Тя е породена от саможертвената постъпка на д-р Стефан Черкезов (лекар в с. Стрелец, Великотърновско), който на 15 август 1963 г. при служебна командировка попада в катастрофа с последвал пожар, оказва помощ на много пострадали, но впоследствие сам умира от получените изгаряния. /БЛИЦ