Специализираната изложба “Природа, Лов, Риболов” се открива днес в Международен панаир. Очаква се лентата да пререже председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Изложението ще продължи до 5 април. Организатори на изложбата са Съюза на ловците и риболовците в България, Държавната агенция по горите и Международен панаир Пловдив.
В 15-то издание на специализираната изложба участват фирми от 16 държави. Те ще покажат оръжия, оптични прибори и оборудване за лов и риболов, ловни и риболовни принадлежности и облекло, специализирани транспортни средства, атрактивни туристически дестинации, аксесоари, специализирани издания и литература. По традиция се представят националните паркове и резервати, дивечовъдна дейност, дърводобив, използване и съхранение на природните ресурси. Сред участниците в изложбата са Чешко-Моравският ловен съюз и Латвийският сафари клуб.
За пръв път в “Природа, Лов, Риболов” ще има демонстрации на ловни соколи. Посетителите ще могат да видят как се обучават птиците и сами да опитат да го направят, заяви Павел Якимов, председател на Българската асоциация за запазване на грабливите птици. Специалисти ще демонстрират как соколите преследват примамка, как се викат птиците, когато са далеч, и други тънкости на лова с тях. В България той е забранен, но се практикува в много други държави, а традициите съществуват от 10-12 хиляди години, обясни Павел Якимов. Тренировките, в които могат да участват всички желаещи, ще са от 2 до 4 април в два тура – в палата 3 на панаира и извън Пловдив.
Обучени соколи се използват за охрана на летища, рибарници и лозови масиви от птици, които вредят. Те се “грижат” и за чистотата на паметници на културата в Москва, Париж, Лондон и други големи европейски градове, защото прогонват гълъбите и враните, които ги цапат. В този смисъл соколарството има много икономически, екологични и социални ефекти, с които искаме да запознаем посетителите на изложбата “Природа, Лов, Риболов 2009”, каза Павел Якимов.
Ловни трофеи, които са национални рекордьори, и ловни оръжия и прибори от 17-и, 18-и и 19-и век са експонирани на щанда на Съюза на ловците и риболовците в България.
Специализирано изложение за ловни породи кучета е предвидено за 4 и 5 април в рамките на Международните киноложки изложби за връчване на титлите C.A.C и C.A.C.I.B., които ще са в палата 18 на панаирния комплекс. За първи път тази година Национално сдружение Фотографска академия и Международен панаир Пловдив организират Национален конкурс “Природа и фотолов 2009”.
Димана Тодорова, БЛИЦ