Румънски хляб започна да превзема пазара в Разград. Омесените от северните ни съседи самуни засега се продават само в няколко магазина. Интересът на търговците обаче расте и е много вероятно скоро вносната стока да се наложи масово в града.
Според продавачите, заложили на вноса, съотношението на сделките спрямо българската стока е 1 към 4 в полза на румънската.<br /> <br /> Продавачка: &bdquo;В момента, тъй като цената е малко по-ниска от на нашия хляб, интересът е по-голям към румънския хляб.&rdquo;<br /> <br /> Вносният продукт купуват предимно пенсионерите и хората с по-ниски доходи. Хлябът с тегло 700 грама струва по 65 ст., а ако е нарязан - 70 стотинки. Родното произвоство е по-скъпо най-малко с 15 &ndash; 20 стотинки.<br /> &bdquo;Много изгодно е и като гледам, е качествен тъй. Иначе е 95 стотинки от другаде&rdquo;, коментират пенсионери.<br /> <br /> Потребителите не се притесняват дали изгодната цена не е за сметка на качеството.<br /> <br /> &nbsp;&bdquo;Малко от началото беше такъв, ронеше се. Издържа, рони се, обаче нито мухлясва, нито нищо.&rdquo;<br /> <br /> Видимо притеснени, местните хлебопроизводители отказаха да коментират надвисналата над пазарния им дял заплаха. От областната агенция за безопасност на храните заявиха, че засега няма никакви оплаквания от качеството на румънския продукт. Затова хлябът няма да бъде изследван. Инспекторите обаче ще проверят дали е добре опакован и снабден с нужната документация. <br />