От 13:30 ч. в зала 1 на Столична община на заседание в Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране ресорната комисия ще бъде обсъдено предложението на правителството към Столичен общински съвет (СОС) за съгласие за възмездно преминаване през ВиК инфраструктурата на Столична община на вода към Перник. Така столицата ще подпомогне облекчаването на водната криза в съседния град.

Целта е с изградената байпасистема е Перник да получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. "Бели Искър", и да стигне до града през столичната преносна мрежа. 

Очаква се правителството да направи предложение до Столичния общински съвет като принципал на ВиК инфраструктурата за съгласие за възмездно преминаване на водни обеми през ВиК инфраструктурата на Столична община към Перник.

Анонсираното решение от управляващите е от язовир "Белмекен“ водата да премине през язовир "Бели Искър" във водопреносната мрежа на София и от резервоар "Мало Бучино" да бъде изградено трасе от 13 км до Перник. 

На заседанието трябва да присъстват министри от кабинета "Борисов" 3.

Управляващите стигнаха до това предложение на 18 януари 2020 г. след среща при премиера Бойко Борисов. Министър-председателят заяви, че Перник и София ще си помагат и обърна внимание, че всичко това не е за сметка на столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че преминаването на вода от язовир "Белмекен“ през водопровода на София за Перник няма да засегне водоподаването към столицата.

От "Софийска вода“ уточниха, че това няма да се отрази и на налягането на водата на столичани. Кметът на Перник Станислав Владимиров приветства това решение и заяви, че то гарантира водоподаването на перничани, но в условията на воден режим.

Ако бъде дадено разрешение още тази седмица се очаква да започнат и строително-монтажните действия.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова изрази позиция, че при опасност водата в столицата да намалее, то водоподаването по планирания воден "байпас" към Перник ще бъде спряно.

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г. Водната криза бе причина за бедствено положение от 21 декември 2019 г. и за оставките на управителя на ВиК - Перник, на областния управител Ирена Соколова и на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Водната криза е една от причините и за вот на недоверие от страна на опозицията, който се внася в НС днес.