От ранния петъчен следобед в града на липите и поетите Стара Загора започнаха веселбите в навечерието на 5 откомври - празника на Стара Загора.Оживлението и базарите по старозагорските улици привличат на тумби гости и жители на града, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ.
Традиционният старозагорски панаир край парк „Бедечка” и по ул. „Куйбишевска” е във вихъра си. От 16.30 часа в залата на Кукления театър започна концерт за незрящите .А от 18.00 часа в квартал „Зора” започва народно веселие, подкрепено с музиката, песните и танците на Ансамбъл „Загоре”.
Утре в ранния предиобяд от 10.30 ч на Античия форум в града стартира друго фолклорно веселие. Клубовете за автентичен фолклор от цялата страна ще гостуват на старозагорци и ще се надиграват. А вечерта на градския площад пред общинатаот 18.30ч. започва младежки хепънинг. Час преди това в художествената галерия старозагорци ще се срещнат с потомците на загиналия край Стара Загора в Руско-турската освободителна война подполковник Калитин. Те пристигнаха от Русия специално за празника на града. Тук са правнучката на подполковник Калитин - Ирина Каховская и съпругът й отец Владислав Каховски. Придружават ги дъщеря йм Христина и внука Никита. На 5 октомври те ще присътват на тържественото вдигане знамето на Стара Загора, както и на всички официални прояви за празника. Старозагорският митрополит дядо Галактион вече е поканил отец Владислав да се включи в службата на храм „Св. Димитър”. Една от първите спирки на потомците на подполк. Калитин, спасил легендарното Самарско знаме при боевете край Стара Загора, бе да се поклонят на паметника на бранителите в местността „Чадър могила”- мястото, където е станала епохалната битка. /БЛИЦ