Около 200 лв. ще трябва да отдели всяко семейство за нови топломери. Толкова излиза средно на апартамент подмяната на сегашните уреди за дялово разпределение, пише "Стандарт".
Новите уреди ще могат да се отчитат дистанционно и вече няма да има нужда да осигуряваме достъп на инкасатора в дома си. Причина за наложителната подмяна е, че от тази година започва да изтича срокът за годност на уредите по домовете ни, обясни изпълнителният директор на "Техем България" Милена Стоянова.
Топломерите с радиосистема за отчет струват с монтажа около 40 лв. Малко по-дебело излиза смяната на водомера. Цената на уред с дистанционно отчитане върви между 55 и 65 лв. без монтажа, за който ще трябва да се бръкнем за още десетачка. Монтирането на модерните уреди ще реши проблема с комшийските спорове кой колко е потребил, обясни консултантът на "Техем Холдинг" Румен Михайлов.
Тази година топломерите си ще трябва да сменят едва около 3 хил. клиенти на "Техем". До 2013 обаче това ще трябва да направят всички топлофицирани домове у нас.
Новите топломери ще може да взимаме и под наем, заяви Михайлов. Така по-лесно ще сменяме фирмата за дялово разпределение, ако не сме доволни от услугите й. Според предварителните разчети на "Техем" за всеки уред по радиаторите ще плащаме по 1 лв. наем на месец. За водомера сумата ще е двойна. За новите апартаменти, които имат само един топломер на входа на жилището, наемът за 1 месец ще е 6 лв. /БЛИЦ