Сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието срещу главния прокурор Иван Гешев вече е разпределен на прокурор, това каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя припомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

Колкото до заявеното от Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви пред БТА, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура. Такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, посочи още тя.

Валентина Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК, основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952 г. е предвиждал възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Шефката на Специализирана прокуратура обясни на служебния вътрешен министър, че от 1975 г. прокурорите, а не следователите има правомощия да образуват досъдебни производства.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

БЛИЦ припомня, че в​​​​​ъв вторник Рашков пусна сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Националното следствие, което е ръководил. Едва ли Рашков не е наясно, че сигналът му е подаден на грешното място. Това само показва, че МВР-министърът действа с политически цели, като не ползва дори юридически аргументи.

Макар Рашков много да се надява, че ще може да обжалва един евентуален отказ от разследване на главния прокурор, пред самия него, Маджарова уточнява, че по закон обжалването на актове на Специализирана прокуратура се осъществява пред Апелативната спецпрокуратура.