Да превърнат Варна в една от европейските дестинации за сватбен туризъм възнамеряват Варненската туристическа камара (ВТК) и общинското предприятие „Обреди”.
Като начало тази възможност е представена в каталог на „Варненска туристическа компания” ЕООД, съобщава "Днес+".
По думите на председателя на ВТК доц. д-р Марин Нешков скоро брошурата ще бъде качена и на интернет сайтовете на камарата и нейната туристическа компания.
Първото представяне на Варна като дестинация за сватбен туризъм ще бъде направено на международно изложение в Букурещ през март, уточни д-р Нешков.
В условията на световна финансова и икономическа криза, чието влияние се усеща и при нас, трябва да търсим нови ниши и услуги, заяви на нарочна пресконференция Любчо Любчев, управител на „Обреди” ЕООД.
Проучване на ВТК показва, че през последните пет години интересът към този тип туризъм в световен мащаб е нараснал четири пъти. 16 на сто от младоженците пък предпочитали да празнуват в чужбина.
Като предпочитано място за сключване на брак, сватбено пътешествие, отбелязване на семейна годишнина и пр. Ню Йорк вече измества Лас Вегас, а м.г. чешката столица Прага буквално била задръстена от младоженци.
В Европа за сватбен туризъм са популярни 17 страни, но България не е сред тях и нашата задача е да променим това, коментира председателят на ВТК.
По линия на неколкогодишно сътрудничество с Израел във Варна са били сключени над 2400 брака, посочи шефът на „Обреди” Любчо Любчев.
Весела Великова от „Радостни дейности” добави, че през 2008 г. смесените бракове са били 119 с младоженци от 26 страни, над 60 % от които извън ЕС – Турция, Китай, Бразилия, Индонезия и др./БЛИЦ