Споразумение за една ефективна и за една условна присъда на двама души, задържани през февруари тази година с близо 50 кг амфетамини одобри днес Варненският окръжен съд.
Временно пребиваващият в България Нихат Йозкалъч /53 г./ от Истанбул и зет му Али Назиф /61 г./ от Варна се споразумяха с Варненска окръжна прокуратура за следните наказания: Ефективна присъда от 4 години и 4 месеца "лишаване от свобода" и 10 000 лв. глоба прие Йозкалъч за притежанието на почти 48 кг амфетамини на стойност близо 1 милион и половина лв. За това, че от ноември 2007 до февруари 2008 година се сговорил с Али Назиф да държи голямо количество амфетамини с цел разпространение, турският гражданин се споразумя за наказание 2 години "лишаване от свобода". На основание чл.23 от НК съдът определи той да изтърпи по-голямата от двете присъди, а именно 4 години и 4 месеца затвор при общ режим и 10 000 лв. глоба.
За същото престъпление - притежание на голямо количество амфетамини, придобити, за да бъдат продавани Али Назиф се споразумя да изтърпи условна присъда от 3 години "лишаване от свобода", отложена с 5 години изпитателен срок и 10 000 лв глоба. Затова, че се сговорил със зет си да разработват канала за амфетамини от България към Турция прие наказание 2 години "лишаване от свобода", чието изпълнение се отлага с 5 години изпитателен срок. И за него съдът определи да изтърпи по-тежкото от двете наказания. Споразумението за условните присъди Назиф дължи на тежкото си здравословно състояние.
Пресслужбата на съда припомня, че Нихат и Али бяха задържани на 2 февруари тази година след няколкомесечна активна разработка от служители на сектор "БОП" при ОД на МВР във Варна в момент, когато товарят 94 пакета амфетамини в специално пригодени тайници на микробус. "Стоката" била част от новосъздаден контрабанден канал през България към Турция. Срещу равностойността на амфетамините в южната ни съседка се придобивал хероин, предназначен за Западна Европа. Йозкалъч е трябвало да разработи канала от България, където купувал амфетамините и да организира транспортирането им до Турция. За целите на престъпната кауза той привлякъл зет си Али. Близо 4 месеца специалните служби са следили зараждането на канала за дрога и на 2 февруари при специализирана акция задържали пратката с близо 48 кг оранжеви таблетки.
В подписаното споразумение се уточнява, че амфетамините и задържания при акцията микробус се конфискуват в полза на държавата. Споразумението, което днес ВОС одобри има сила на влязла в сила присъда. /БЛИЦ