По Пътния фонд имаме осъдителни присъди. По отношение на бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев има повдигнато обвинение. Делото е предстоящо за внасяне в Софийски градски съд и екипът от прокурори и служители на МВР, които работят, това е така нареченият 8 отдел, който се занимава с еврофондовете, изключително перфектно са си свършили работата. Това заяви заместник-градският прокурор Роман Василев пред bTV по повод на обвиненията, че заради липса на осъдителна присъда ЕС ни отряза 220 милиона евро.
Достатъчно много обяснявахме на Брюксел, че имаме формална фаза на досъдебното производство. Ние не можем да избягаме от правото. Прокуратурата си е свършила изключително перфектно работата, каза Роман Василев. Той припомни, че в началото на годината двама служители от Пътния фонд Иван Владимиров и Любомир Лилов, които бяха заловени с  подкуп, имат вече осъдителна присъда, която е била дадена за около шест - седем месеца. При тях е било възможно да получат по-бързо осъдителни присъди, защото по този  казус материалите по делото не са били  в такъв голям  обем, както за Веселин Георгиев, където за Пътния фонд има голям обем материя и трябва да бъде разгледан  държавният одит от финансовата инспекция,  да бъде възложена съответната финансова-икономическа експертиза.
На въпрос кои са ключовите дела по еврофондовете и  влизат ли делата за олигарсите, които станаха клиенти на прокуратурата - групата около Марио Николов и Людмил Стойков, Василев заяви, че тези дела се водят под ръководството на Маргарита Попова и Божидар Джамбазов. Там въпросът е свързан с много поръчки и запитвания. Колкото до сигнала за купуване на гласове на изборите, купувани от Марио Николов, той е на етап проверка.
Василев каза, че относно  преписката за обръчи от фирми на ДПС, е възложил да се снемат обяснения на Керим Караали,  който се представи като ръководител на бизнес-център в ДПС, както и да бъдат представени писменни доказателства с неговите изявления. Ще видим дали има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, допълни градският прокурор. Доган също ще му бъдат снети обяснения.
При делото за смъртта на Ахмед Емин огледът е направен перфектно, всички действия, които е трябвало да бъдат извършени са извършени. Абсолютно никакви грешки не са допуснати. Това по процедурен и процесуален ред е абсолютно елементарен случай описан във всички учебници по криминалистика, имайки предвид статичен и динамичен оглед на труп, вземане на веществени доказателства, каза Роман Василев. По повод версиите за цял сценарий за ликвидиране на ДПС и  Доган,  Василев каза, че се работи и  по версия как е склонен Емин към самоубийството и дали има връзка  със съответни лица от  ДПС или други от обществения живот .  В отговор на въпрос заместник-градският прокурор заяви, че в Софийска градска прокуратура по отношение на Доган няма данни  за опити за атентати срещу лидера на ДПС. Василев потвърди, че лично е виждал съдържанието на тефтерчето на Ахмед Емин.
Делото за Маргинигте и въпросните операции по разследването на финансиране на петролните доставки, в които са замесени и Халваджиев и Иванов, е на прав път, тъй като Апелативният съд е наложил мерки. По отношение на Брендо, лично прокуратурата има много повече доказателства по този случай и появяването им в една телевизия е било маньовър на определен вид хора.
При случаите с журналистите Огнян Стефанов и Любомира Бенатова макар и коренно различни, те са обединени от това, че  наглостта на извършителите е фрапираща.
Срещу бизнесмена Христо Ковачки се води предварително производство . При всички случаи при това делото има основание да се счита, че има извършено престъпление, но много голям е материала по него, коментира още Роман Василев.  /БЛИЦ