В Министерството на отбраната ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов тип боен самолет. Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.

В рамките на търга за нов тип боен самолет България изпрати искания за предложения за бойни машини от Швеция, САЩ, Франция, Италия и Израел. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност 1.8 млрд. лв., които трябва да се изплатят в срок от няколко години. От Министерството на отбраната обясниха, че необходимостта от придобиване на нов тип боен самолет за ВВС произтича от задълбочаващото се противоречие между важните задачи в системата за национална и колективна сигурност и от остаряващата авиационна техника и очертания сериозен дефицит от способности. В края на август зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов поведе военна делегация в САЩ за военнотехнически консултации. Визитата предизвика спор между президента и властта.

Държавният глава Румен Радев заяви, че в държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти, до тяхното получаване спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки. От своя страна, зам.-министър Запрянов заяви, че страната ни няма как да повлияе на решението на държавите, на които сме изпратили искане за оферти за самолет. Той допълни, че няма как да има нещо непрозрачно в посещението на представители в САЩ, защото договорът трябва да мине през правителството и през парламента. В края на септември военната делегация посети и централата на SAAB в Линшьопинг в Швеция за военнотехнически консултации.

По време на визитата Запрянов се срещна с Ян Салестранд – държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и посети седалището на корпорация SAAB – производител на самолетите „Грипен“.