"Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние в момента. Дали сме указания това число да се увеличава". Това каза пред журналисти директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Когато говорим за укрития трябва да имаме предвид следното - в нашите градове всеки един сутерен, подземен етаж може да бъде използван за такива цели". 734 са подобните обекти в цялата страна - те са разделени като собственост на три - държавна, частна и общинска. Тук не се включват мазета, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни сгради и училища. Обръщам се към собствениците да почистят укритията. Всеки подземен етаж може да бъде използвано за тази цел", обясни Николов.

Над половин милион софиянци няма къде да се скрият, ако завалят бомби

"Веднъж на две седмици ще има актуализация на регистъра. Очаква се броят на укритията в него да се увеличава. До 900 хиляди души могат да се укрият в метростанциите в София", каза още комисар Николов.

Той беше категоричен, че няма информация за опасност за България заради войната в Украйна. Той обясни, че такива проверки на бомбоубежищата се правят два пъти годишно.

"Има укрития, които не са годни да влязат хора веднага в тях. Затова казах, че списъците са динамични. При някои има опасност от наводнения. Годно значи, че съгласно нормативите човек може да влезе безопасно в тези обекти и да остане там час-два", допълни Николов. 

По думите му годно укритие означава място, в което човек може да престои известно време там и да има възможност там да бъде предоставена храна и вода. 

На въпрос как трябва да се реагира при завишена радиация, Николов посочи, че няколко агенции наблюдават и прогнозират евентуален облак от радиация от някоя ядрена централна. "В случай на опасност от завишена радиация населението трябва да бъде изведено. Това население, което не може да бъде изведено от пътя на облака, получава йодни таблетки. Идеята на тези таблетки е да защити нашите жлези от натрупване на йод 131. Това кога се започва такава профилактика, в какви дози и на кои хора го казва Министерството на здравеопазването", обясни той. 

Николов даде съвети какви защитни мерки трябва да предприемем в такава ситуация: "На първо място да поставим маски с филтър (FFP2). Те са напълно достатъчни. Ако нямаме такава маска, може да сложим навлажнена кърпа на устата си. Когато се прибираме вкъщи дрехите ги оставяме навън, а вратите и прозорците трябва да бъдат максимално уплътнени". 

По думите му за последните години за поддръжка на такива укрития са отделени само около 2 млн. лв. 

В четвъртък  Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" публикува списък на скривалища и противорадиационни укрития в България.