От 8 часа на 12 март 2020 г. до второ нареждане, временно се преустановява преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП Олтоманци, ГКПП Стразимировци и ГКПП Брегово. Това съобщиха от Гранична полиция.

Трафикът за и от Сърбия се пренасочва към ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука. Въведена е временна забрана за влизане на територията на Република Сърбия на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китайска народна република, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася, включително и за транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани.

На границата със Северна Македония пътници, пристигащи от рискови дестинации, ще бъдат пропускани само през ГКПП Гюешево-Деве Баир. На границата с Румъния на ГКПП Русе-Дунав мост и ГКПП Видин-Дунав мост трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.

Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина.

Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Гореспоменатите мерки и ограничения ще се прилагат и върху морските и речните превози. Поради технически причини фериботът на ГКПП Свищов-Зимнич е преустановил работа до отстраняване на повредата.

Поради строително-монтажни дейности от страна на ОДБХ Видин, на ГКПП Видин – Дунав мост за периода от 9-12 март се въвежда временна организация на движението. На границата с Република Турция на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили.

На границата с Република Гърция трафикът e нормален е на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.