Юрий Борисов не е добре със сърцето. Имаше криза преди няколко дни. Това каза пред bTV Светлана Шаренкова, председател на форум „България-Русия“, по повод 4-часовия разпит на секретаря на движение „Русофили“.
 
От вчера сутринта председателят на движението Николай Малинов е неоткриваем. Първо не вдигал телефона си, след това той бил изключен.
 
Не може да бъде открита и съпругата на Малинов.  
 
Това беше потвърдено и от журналистът Велислава Дърева. Вчера сутринта след задържането на Борисов тя получила съобщение от съпругата му Дора Чичкова.
 
„Като получих съобщението от Дора Чичкова, помислих, че ми честити 9 септември. Когато прочетох, не можех да повярвам“, каза Дърева.
 
Тогава са били направени опити за връзка с Малинов, но те били неуспешни.

Закопчаха за шпионаж ортак на кремълския олигарх Малофеев и Цветан Василев ОБЗОР
 
Дърева разкри какво било конфискувано от дома на Борисов при обиска на полицията вчера – правителствени адреси от Димитър Главчев от времето, когато беше председател на Народното събрание, и от патриарх Неофит, и папка с вестникарски изрезки.
 
Шаренкова призова властите да обявят къде се намират Николай Малинов и съпругата му, както и Милен Чакъров, който също е заместник-председател на „Русофили“.
 
„Наглост и безочие“, нарече Дърева обиските и разпити на русофилите навръх 9 септември.
 
Според Шаренкова, целта на акцията е да се отклони общественото внимание от декларацията на Министерство на външно министерство по повод изложбата в Руския културен център, която „иска своето обяснение от министър-председателят и министърът на външните работи“.
 
Според Дърева, тази декларация е „профашистка“ и „антиевропейска“.