Случаят с изчезналия бизнесмен Киро Киров много прилича на този с Ангел Бончев, но не и с моя син. Това заяви президентът на ФК “Славия” Венци Стефанов по бТВ, чийто син беше отвлечен преди пет години. Знаете ли какво е 1800 дни да сънуваш непрекъснато детето си, каза още той.
Държавата е крайно време да осигури пари за техника и службите да предотвратят всичко това иначе ставаме бананова държава, коментира Стефанов зачестилите отвличания напоследък в страната. На месец ставали поне по три такива случаи, които не излизали в медийното пространство. Безотговорността е стигнала до такива размери, че всеки прави каквото си иска, добави Стефанов. Исках да дам пари на МВР да купи някаква машина за локализиране на обажданията, но те не направиха нищо. Исках да се направи експертиза на гласа на Куцаров, за да се анализира дали той е искал парите за сина ми, пак не направиха нищо. Исках косъм да се изследва за ДНК, отказаха. Един генерал дори ми заяви, че няма да работи за мен. Но тук не ставаше въпрос за мен, а за един човешки живот, за едно отвлечено дете. Това е поведението на полицията, каза още той. 

Стефанов припомни, че е платил абсолютно всичко като откуп, поискан от похитителите и тогава се е обърнал към ген. Бойко Борисов, който беше главен секретар на МВР. Тогава обаче получава касета със запис на сина му, който пита защо се е обадил на полицията. Явно е изтекла информация от МВР. Ако стигнем до там да не търсим МВР и да плащаме, до къде ще стигнем, попита риторично Стефанов. Младен Михалев-Маджо направи всичко възможно и беше неотлъчно до мен, но питам дали МВР е направило необходимото, каза още президентът на “Славия”. Дано отвлекат евродепутат и да дойдат хората от Европа да си свършат работата, каза още Стефанов.

Отвличанията зачестиха, защото хората обедняха и няма държава, която да ги разкрие и арестува, коментира ген. Васил Василев, съветник на вътрешната комисия в НС. Това са сложни престъпления, групите са малки, не изтича информация, добре подготвят и планират отвличанията, без да оставят доказателства, добави той. Този вид престъпления пораждат огромен страх в обществото, каза още ген. Василев. Той призова правителството да намери пари за службите за закупуването на модерна техника и за обучение на служителите. По думите му виждаме пълна немощ на държавата в разкриването на тези престъпления поради липса на кадри и техника.

Нелепа и страшна история - така коментира пред Нова тв изчезването на предприемача Киро Киров неговият близък приятел Валери Стоянов, също бизнесмен. Двамата са разговаряли преди няколко дни, виждали са се в Бургас преди три седмици и в разговорите им е присъствала темата за кризата в икономиката, но не е имало  нищо специално и обезпокоително. Той е мощна фигура в бизнеса и добър търговец, гледа да спаси предприятието си, каза Стоянов. Нещата щели да потръгнат след 5-6 месеца, смятал Киров.
Нормално е да има отвличания, където се занимават с наркотици и други сенчести дейности, но където има нормален бизнес, това не трябва да се случва, убеден е Валери Стоянов. /БЛИЦ