Великият художник-баталист Василий Верешчагин рисувал в гр. Летница, северно от Ловеч. Това твърди сензационно в ръкописа си "Златородна Летница" архимандрит д-р Василий Йонов. Отецът е свещеник в летнишкия храм "Свети Тирон". До края ръкописът му, който е историята на Летница, ще бъде отпечатан в тираж от 1 000 бройки и представен пред публика.
Това е единадесетото му авторско произведение и втората негова историческа творба за Летница, съобщиха днек от местното кметство, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ.

Според автора през Летница преминават и двамата братя Верешчагин - Александър и Сергей, които също участват в Руско-турската освободителна война. Сергей загива при Третия щурм на Плевен, а Александър е ранен при обсадата на града.
"Преди години се спореше дали именитият художник е рисувал от натура картините си при Плевен и Шипка. Негов близък доказа вече доказа истонността на тази хипотеза", обясни пред наш екип архимандритът.
Според него през Руско-турската война от 1877/1878 г. руски войски се настаняват в Летница. В селището край р. Осъм се установява 66-а военновременна болница.
"В Летница се лекуват около 2 000 солдати. Те заболяват от тиф и през пролетта на 1878 г. намират своя вечен покой. Погребани са в общ гроб тук. С лечението на тези богатири се занимават д-р Злебов и медицинските сестри Квасова и Кварцова, които пък биват погребани в двора на църквата в Летница", разказва Йонов.
Той допълни, че за известно време в болницата работи и баронеса Юлия Вревская, която е погребана в гр. Бяла. На площада в Летница има паметник и на великия хирург д-р Пирогов, който е посещавал няколко пъти 66-а военновременна болница тук, както и редутите около Плевен.
"В своя дневник Пирогов отбелязва, че всички руски богатири, между тях и финландски и румънски, са били много доволни от грижите на нашето население. Макар и живеещи в малки и схлупени къщурки по онова време, те ги поддържали чисти и били много гостоприемни", допълни още свещеникът. /БЛИЦ