За първи път от 100 години насам Великотърновският митрополит Григорий ще извърши църковен ритуал по вграждане на мощи на светец в храм, предаде кореспондентът на БЛИЦ в старата ни столица.
Част от свещините реликви на Св. Мина ще бъдат вградени в новопостроения параклис "Св. Мина", който се намира близо до сградата на полицията в старата столица. По църковните канони обредът започна още снощи в църквата Света Марина. Той ще продължи днес около 7 часа в храма посветен на Свети Мина. Владиката ще служи със специално ушита за случая дреха, която в края на службата ще бъде нарязана на парчета и раздадена на присъстващите с пожелание за здраве и вяра.
Храмът е издигнат от инж. Николай Никоколов и арх. Елка Николова. Стенописите и иконите в параклиса са изработени от група иконографи, водена от Стоян Белев. Той бил избран от отец Козма от Зографския манастир на Света гора, който отлично познавал работата на зографа. Разработеният иконостас е дело на Пламен Минчев и съпругата му. Всички изображения са в стил, напомнящ на търновските царски църкви. /БЛИЦ