Варненският окръжен съд одобри днес споразумение за ефективно наказание 3 години и 10 месеца "лишаване от свобода" за грабеж при условията на опасен рецидив, постигнато между Асен А. и Окръжна прокуратура Варна.
41 -годишният видинчанин, многократно осъждан за кражби, изнудване и хулиганство беше признат за виновен в това, че в средата на август миналата година ограбил мобилния телефон на Адриан К, като преди това го напръскал със спрей и здравата го напердашил. Нещо повече. Адриан, който бил сервитьор в заведение на крайбрежната алея във Варна тръгнал след своя грабител, тъй като Асен напуснал ресторанта, без да плати сметката. Нищо неподозиращият сервитьор се доверил на приказките на Асен, че ще вземе пари от свой приятел, за да си плати вечерята. Изненадващо грабителят извадил спрей и след като го оставил безпомощен, набил и ограбил Адриан. Три седмици по-късно сервитьорът разпознал своя нападател и сигнализирал органите на реда. Освен, че се споразумя за ефективно наказание, Асен е възстановил и щетите от престъплението.
Преди 2 години същият видинчанин беше задържан заради дръзкия грабеж над шведски турист в хотел в централната част на Варна. Тогава Асен, който се черпил преди това в компанията на шведа, отмъкнал от него златни и сребърни накити с диаманти, сребърни антични предмети, вещи на чужденеца, дори шофьорската му книжка и портмонето със 100 крони и 200 евро. Нападението извършил късно вечерта в хотелската стая на шведския турист. Още тогава съдът беше информиран за богатата съдебна биография на Асен, за буйния му нрав и трайно установените престъпни навици. Задържаният тогава грабител беше изпратен да изтърпи влязла в сила едногодишна присъда на Ломския районен съд. След като изтърпял поредното наказание видинчанинът отново се отзовал във Варна.

Подписаното днес споразумение има сила на влязла в сила присъда. /БЛИЦ