Два пъти месечно ще бъдат подавани в районните кметства информация за ремонтите, които извършва ВиК по водопроводната мрежа в Пловдив. Това стана ясно на среща в общината, на която присъстваха управителят на дружеството инж. Красимир Цветков, главния инженер на Пловдив Пейчо Михов, вр.и.д. зам.кмет по стопанската политика Георги Божев и представители на шестте районни кметства, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ.
Поводът за нея бяха сигналите от районите, както и многобройните оплаквания на гражданите, че пътната настилка не се възстановява след полагане на тръби и ремонти на водопроводната мрежа. Според разпоредбите на общинската Наредба № 1, водното дружество е длъжно да уведомява администрациите, когато разкопава и нарушава целостта на уличното платно. Разкопаването и нарушаването на пътната настилка по повод на ремонтни и строителни дейности подлежи на разрешителен режим. При аварийни дейности обаче редът е един, а при свързване на нови абонати режимът е друг. От район Южен се оплакаха, че са засичали многократно случаи, при които строящи се жилищни сгради се присъединяват към водопроводната мрежа в почивните дни без да бъдат изпълнени съответните процедури и без да е получено съответното разрешително от районната администрация.
Асфалтовата настилка се полага от фирма подизпълнител на ВиК в тридневен срок след приключване на ремонта, обясни управителят на водното дружество. Очаквасе всеки момент да бъдат преведени 20 млн. лева, спечелени по проект на ЕБВР, за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в града. След смяната на тръбите авариите ще станат по-редки, обясни инж. Цветков. /БЛИЦ