Журналистката Ангелина Петрова издаде книгата си "Виновните - невинни. Делото срещу убийците на Андрей Луканов", в която разказва своята версия за убийството на бившия премиер.
На корицата на изданието са припомнени следните думи на Луканов:

"Би ми се искало това, което се случи с мен, да не се случва с никой мой съгражданин независимо от неговите вярвания и пристрастия. Ако с общите усилия на трезвите и добронамерени хора в България постигнем нормите на действителната демокрация, на търпимост и готовност за диалог и компромис между противоречиви мнения и интереси, ще съм сигурен, че превишените от мен и близките ми тревоги и неприятности, колкото и абсурдна да беше цялата тази развигорска история, не са били безсмислени и безценни". Това заявява Андрей Луканов по повод престоя си в ареста на "Развигор".

От началото до края на наказателния процес Ангел Василев е категоричен, че е невинен. Юрий Ленев първоначално твърдеше, че е приел поръчката за екзекуцията на Луканов, но след това се отрече от думите си.

В книгата си Ангелина Петрова публикува показанията при очна ставка между Юрий Ленев и Ангел Василев, заедно с техните защитници - Рени Цанова и Стефан Атанасов. Датата е 6 октомври 1996 г. 10:05 ч.

По време на разпита следователят пита Ленев: Обвиняемият Василев давал ли ви е, кога и къде пари, предназначени за убийството на Луканов?
Ленев отговаря: В края на май 1996 г. Ангел Василев ми даде пари, доколкото си спомням, в офиса, където работехме - до кафе-сладкарница "Пролет" в София. Те бяха предназначени за хората, които трябваше да извършат убийството на Андрей Луканов.
На въпрос, Василев заявява, че това не е вярно.
Ленев уточнява, че сумата е 85 000 долара.

Следователят дава възможност на Василев и Ленев да си зададат въпроси един на друг.

Василев към Ленев: На коя дата е задържан от полицията или от други сили?
Ленев: На 1 юни 1999 г.

Василев към Ленев: На коя дата беше първият разпит в следствието?
Ленев: На 2 юни 1999 г.

Василев към Ленев: В какво здравословно състояние беше на 1 юни 1999 г.?
Ленев: Без отговор.


Адвокат Цанова: Какво сте разговаряли за убийството с г-н Василев и с Георги Малчев?
Ленев: Ангел Василев ми каза, че трябва да се премахне един човек, т.е. Андрей Луканов - това той ми изясни по-нататък. А с Георги Малчев разговаряхме, че човекът е Луканов и че трябва да бъде премахнат.

Адвокат Цанова: Вие ли избрахте Георги Малчев да разговаряте с него за убийството?
Ленев: Не, не го избрах аз, каза ми да говоря с него Ангел Василев.

Адвокат Цанова: По ваша инициатива ли искахте срок и цена от Георги Малчев?
Ленев: Не, Георги Малчев каза цената и срока. /БЛИЦ