Емблематичните жълти павета в столицата ще се пренаредят основно догодина. Предвижда се цялостно им реновиране в участъка от Софийския университет „Св. Климент Охридски” до улица „Георги Раковски”, съобщи зам.-кметът по транспорта в столицата Евгени Крусев, цитиран от Монитор. 
Където е необходимо, пък ще се сменят и изпочупените и липсващи златни плочки. Това е част от мащабния проект за обновяването на централната градска част. 

През миналата седмица стана ясно, че учени от БАН са разгадали тайната на съставките на паветата

„Ние горещо приветстваме новината и се надяваме да можем да ги произвеждаме и у нас. Това е страхотен шанс, очакваме да видим прототип”, каза още Крусев. 

Златните плочки, които днес се считат за един от символите на София, са на повече от столетие. Жълтите плочки са правени в Будапеща по специална технология, а за закупуването им общината взема голям заем. Няколко научни института са проучвали якостта, състава и от какви материали са направени паветата и вече са готови първите резултати. Експертите са направили и лабораторен образец на паве от български мергел.

Миналата седмица студът нагъна жълтите павета по улица „Леге”, а от общината веднага изпратиха майстори, които да ги пренаредят.

Пукнатините по бул. "Цариградско шосе" може да се ремонтират и през нощта, за да се избегнат проблемите с трафика, заяви още зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди специализираната лаборатория на Агенция "Пътна инфраструктура" да изследва в дълбочина асфалтовите пластове по булеварда и да бъдат направени сондажи за установяване на причините за напукването. Едва след това на „Московска” 33 ще пресметнат точната санкция за фирмата изпълнител и ще стане ясно кога и как ще се извършва ремонтът. Гаранцията на участъка е 10 години.

Заради студа по столичните шосета зейнаха и много ями, а от общината стартираха с аварийните ремонти. Досега с временни студени смеси са запълвани дупките по булевардите „Цар Освободител“, „Евлоги Георгиев“, „Цариградско шосе“, „Васил Левски“, „Цар Борис III“, „Сливница“, „Ломско шосе“, улица „Опълченска“ и други.