Има простъпка, има и прошка. Но тя се дава само когато има съзнание и покритие. С тези дуим пловдивският митрополит прости на отец Петър Гарена за обръщението "Вие сте пич", което свещеникът отправи към премиера Сергей Станишев от амвома на черквата, съобщава в утрешния си брой в. "24 часа".
Негово преосвещенство прие попа в кабинета си. Видимо притеснен, отецът от Кърджали коленичи в краката на владиката и му целуна ръка, като пророни: "Простете, Ваше Високопреосвещенство!". Преди това повече от два часа провинилият се свещеник подготвяше писмена докладна с молба за прошка. Отрано беше привикан на килимчето от владиката в Пловдив. Аз съм уверен, че в бъдеще той няма да допуска подобни изказвания и ще се съобразява с църковната дисциплина, каза владиката. А на резолюцията на писмото написа собственоръчно: "С искрена в Христа обич и отеческо снизхождение прощаваме и молитвено просим от Всенодателя прощение на греховтее и благословение за достойно пастриско служение. Амин!".
В докладната си отец Петър написа "съжалявам, но и се чувствам дълбоко виновен". И на два пъти моли за прошка и благословия. Дайте ми възможност да се поправя, покайва се попът.

Според дядо Николай отец Петър е осъзнал случилото се и разбира, че това принизяване на изказа е недопустимо. За съжаление, той го е направил, за да е по-близо до стила на младежта за голямо съжаление. След този духовен разговор аз му простих, защото той си е направил изводите, заключи Пловдивският митрополит. /БЛИЦ