1 милион лева ще получи социологът Андрей Райчев чрез проект от образователното министерство. Затова той подкрепи негласната позиция на просветния шеф Даниел Вълчев и обяви, че БАН трябва да се закрие. Това обявиха академици, цитирани от в. “Телеграф”, дни след като социолози обвиниха академията, че само харчи пари на държавата.
Това стана на кръгла маса в МОН за новата проектостратегия за наука. В нея не участваха представители на БАН.
По време на повторна дискусия по темата, организирана в БАН, учените извадиха разпечатка за спечелен проект от Райчев към просветното министерство в конкурс “Развитие на научната инфраструктура – 2008 г.” На нея беше поканен и самият социолог. След като Райчев обиди ръководството на академията, че членовете му не могат да управляват модерно и да продават успешно продукцията на институтите си на пазара, академиците го попитаха защо той също търси подкрепата на държавата, щом е пазарно ориентиран.

Одобреният проект тепърва ще бъде финансиран, като максималният размер на паричните бонуси по линия на конкурса могат да достигнат до 1 000 000 лева.
Учените напомниха на Райчев, че науката не може винаги да бъде предложена на пазара, защото има фундаментални открития, които не биха могли да се купят. Научните знания обаче винаги имат принос за развитието на обществото, допълниха учените. Социологът се обиди и безмълвно напусна залата. На излизане прошепнал само: “Пак има доносници”, пише изданието. /БЛИЦ