Мъж беше похитен и изкаран от България с измама, а след това се наложи да прекара 14 дни в конски обор и да се храни само със зоб и сено. За невероятната история разказа Петър Благинов, шеф на горнооряховския център „Промяна”, в който въпросният мъж е прекарал последните дни от живота си, пише "Монитор".
Мъжът с необичайната съдба се казва Сашо, инвалид, от малък град в Северна България. Заради липсата на средства в продължение на години той не могъл да си извади лична карта и така се оказал никой в собствената си държава. Преди време трафиканти на хора се „смиляват” и му издават лична карта, а след това го отвличат в Англия, където го принуждават да проси за тях. След това го преместват в Словения. Там обаче Сашо е задържан от местната полиция и е екстрадиран в България. Когато пристига в София, оттам решават, че той трябва да бъде върнат на адреса, който е посочен в личната му карта. Оказва се обаче, че на този адрес вече не живее никой и дори няма къща, в която бездомникът да се подслони.

Сашо моли хората в града за помощ, но никой не му обръща внимание. Тогава той се настанява нелегално в близкия конски обор и живее с конете в продължение на две седмици. Тъй като няма никакви пари, за да не умре от глад, той тайно яде от тяхната храна – сено и зоб. А през нощта се сгушва до четириногите за да не умре от студ. Един ден собственикът на обора го открива случайно, натоварва го в колата си и го оставя пред сградата на социалните грижи в града. Оттам служителите след дълго умуване къде да настанят несретника, най-накрая го откарват в Центъра „Промяна” в Горна Оряховица. След настаняването му там обаче, се оказва, че мъжът инвалид е болен от туберкулоза в много напреднала форма. Той е настанен в болницата, където обаче няколко дни по-късно умира.

Погребението на бездомника инвалид също се оказва огромен проблем. От социалните служби в града, откъдето е докаран в Горна Оряховица обяснили на ръководството на Център „Промяна”, че не могат да отпуснат средства. Затова се наложило мъжът да бъде погребан изцяло на разноски на Центъра. От Международната организация по миграция приживе също обещавали на инвалида помощ, но след смъртта му отказали да заплатят разходите за неговото погребение.

„Това е вторият подобен случай на отхвърлен от обществото мъж, на когото от горнооряховския Център „Промяна” протягат ръка и за когото се грижат. Първият беше мъж на име Румен от село Константин, община Елена. Мъжът беше настанен в болница след като в продължение на месец живял в порутен фургон и се хранел само със сняг поради липса на средства за друга храна. След намесата на социалните от общината в Елена и Център „Промяна” мъжът е настанен за лечение в болницата в Горна Оряховица, а след като бъде изписан оттам отново ще бъде върнат да живее в Център „Промяна”.