ВМРО няма да приеме позиция на правителството, която ще навреди на националните интереси на България, по отношение на Северна Македония. Това заявиха на брифинг в парламента от партията на Красимир Каракачанов.

"Убедени сме, че не съществува външна сила, която да принуди, което и да е българско правителство, да жертва вековните ни национални интереси в Македония.

ВМРО няма да приеме решение, което се разминава с рамковата декларация от 2019 г., защото не може да се търгува с българския национален интерес", отсече Милен Михов.

"Очакваме конкретни действия, а не декларации в добронамерен тон. Крайно време е да се разбере, че в историята си отиде Титова Югославия и Титова Македония.

Младите поколения от двете страни на Беласица говорят на един език и виждат своето общо бъдеще в Европа.

Без признаването на историческата реалност за българските корени на официалната книжовна норма и българския характер на историята до 1944 г. от страна на правителството, Северна Македония не може да получи подкрепа за започване на преговори за членство в ЕС", продължи той.

"Ние смятаме, че единствената гаранция за изпълнението на догвора е поемането на конкретни правнообвързващи ангажименти от страна на Скопие под формата на подписване на анекс към договора въз основа на рамковата позиция на българското Народно събрание от октомври 2019.

В противен случай България не може да започне преговори за присъединяването на Северна Македония в ЕС, защото това противоречи на националните ни интереси", каза още Михов.