От ВМРО скочиха на кмета на Стара Загора Живко Тодоров от ГЕРБ, че е обещал да строи жилища за ромите с незаконни къщи от кв. "Лозенец", а чак след като са готови, ще събори постройките. Заради това коалиционният партньор от Обединени патриоти констатира, че градоначалникът извършва обратна сегрегация спрямо българите.

"Ние от ВМРО – Българско национално движение намираме това за скандално и затова настояваме кметът да даде бързи разяснения. Ако правилно разбираме, за ромите в Стара Загора, които са нарушили закона, ще бъдат подсигурени приоритетно нови жилища, и чак тогава нормативната рамка – да бъдат бутнати незаконните сгради, ще бъде спазена. Защо?", пита ВМРО.

"Ако това действително е вярно, ще попитаме дали подобни жилища ще бъдат осигурени за хора и от други етноси", възмутени са войводите.

"Боим се, че подобно обгрижване на ромите в предизборно време няма да бъде разбрано добре от старозагорци. И Патриотите от ВМРО прекрасно ги разбираме и ще ги подкрепим във всички действия, които са готови да предприемат", заканиха се от партията на Каракачанов. От ВМРО анонсираха, че ще работят за законодателство, което да възстанови социалния баланс.

"Ние, Патриотите от ВМРО, категорично не приемаме факта, че едно ромско семейство, което понякога е от малолетни и непълнолетни, т.е. в нарушение на Наказателния, Семейния кодекс и още няколко закона, може да получи жилище "на тепсия", докато едно младо семейство на студенти или току-що дипломирали се висшисти, които работят и внасят данъци в хазната, да плаща свободни наеми и буквално да живее на кредит и накрая да напусне страната. Недопустимо е. Това е обратна сегрегация", категорични са войводите в политическата си позиция.