Покрай коледните празници Интернет се напълни с десетки оферти, които предлагат естетични процедури на доста апетитни цени. Една от най- актуалните и достъпни промоции е на филъри за устните, като цените започват от 250 лв. в козметичните студиа и достигат до 500 в клиниките.
Вероятно всяка дама, която е посегнала към филърите за устни, си е задавала въпроса защо има такава огромна разлика в цената  на процедурата. Оказва се, че хиалуронът в устните е твърде фина материя и не бива да се поверява на който и да е. Качеството на филъра също е от значение. За да няма разочаровани жени  по празниците, БЛИЦ говори с д-р Росица Денчева (специалист по дерматология) от Дерматологична клиника София, която да ни разясни повече за филърите,  разликите  и цената на красотата.
 

Доктор Денчева, все повече жени и млади момичета прибягват към филъри, за да уголемят устните си и да променят естествените форми на лицата си и белезите от остаряването на кожата. Има много спорове, свързани с естетиката - да не се
получи ефект на "патешки устни" - вие сблъсквали ли сте се с жени-грандоманки?


Да, разбира се. Като всеки практикуващ естетичен дерматолог съм срещала жени, които имат желание за прекомерно увеличаване на устните. Ролята на лекаря в тези случаи е както да разбере очакванията на пациента, така и да му предложи възможно най-естетичната корекция и да го отклони от желанието за прекомерни обеми.
 
Налага ли се по този начин нова мода?

През последните години като че ли наистина се наложи една мода на значително уголемяване на някои лицеви зони и най-вече устните. Тя е продиктувана от една страна от множеството красиви и хармонични жени, които младите момичета виждат ежедневно на екрана и които им създават образи за подражание и от друга – от все по-достъпната естетична медицина, която дава възможност за промяна на генетичните дадености на всяка жена. Съществува и психологическия феномен на „постоянно желание за корекции“, който развиват част от жените и лекаря трябва да го установи навреме.
 
Вярно ли е, че връщате пациентки, които искат  твърде големи и неестетични промени по лицето си, включително и устните?

За съжаление ежедневната ми практика нерядко ме среща с млади дами с нереалистични очаквания към естетичните корекции и в частност такива, които очакват прекомерно и не-естетично уголемяване на устните. В подобни ситуации част от работата ни е да ориентираме дамата към търсене на повече естетика. Нерядко се случва  дори да спрем желанието на жената да уголеми устните си – това е най-често срещано при младите момичета, които са по-склонни да се поддават на модни течения и да имитират идеализирания от тях образ.

Кажете ни за самата процедура- как протича, колко време тра и болезнена ли е?

Процедурата е относително кратка – продължава 20-30 минути и започва с обезболяване на зоната. Това може да стане чрез намазване с обезболяващ крем или при по-чувствителни хора с инжекционна анестезия. Съвременните филъри имат в състава си и обезболяващи агенти и след инжектирането на първите 0,1-0,2 мл зоната изтръпва и болката намалява значително, дори и без анестезия.

Каква е разликата във филърите, вярно ли е, че по-евтините издържат много по-малко време?

Като цяло хиалуроновите филъри, които се прилагат за уголемяване на устните се различават основно по произхода си, т.е. коя компания ги произвежда и колко усилия и инвестиции е направила тя в производството на продукта.
Висококачествените филъри са доказали ефективността и най-вече безопасността си в клинични изпитвания. Когато поставяме хиалуронов филър е важно да сме сигурни, че продукта няма да „изчезне“ след 2-3 месеца и да остави уплътнена тъкан, грануломи и неестетични придърпвания на околните тъкани.

Най-често филърите с по-ниски цени се предлагат от нелицензиран производител, нямат европейски сертификат за качество и не са преминали през задължителните медицински тестове за безопасност. Това определя и по-високата честота на страничните реакции, които наблюдаваме при прилагането на подобни продукти. Най-тежките усложнения са свързани с формирането на грануломи и риск от разраняване на мястото на инжектирането.

Покрай празниците доста дами ще се възползват от промоциите за филъри в устните. Прави впечатление, че  има голяма разлика в цените на процедурата - в някои салони и студия филъри се предлагат на доста по-ниски цени от професионалните клиники. Имат ли всъщност право те да правят такива корекции?

Определянето на цената става в резултат на пазарни механизми. За мен като лекар много по-важния въпрос е дали при по-конкурентната цена човек получава същото качество на услугата, както при по-високата цена. И за съжаление, отговорът е „не“.  Моя съвет към момичетата и жените, които искат да уголемят устните си или да направят друга корекция по лицето си е да се доверят на лекар и клиника.

Важно за потребителя е да е сигурен, че в избраното място от една страна ще получи гарантирано качество на услугата и от друга ще се довери на добре обучен и опитен специалист.

Поставянето на филъри е медицинска процедура, осъществяването на която изисква задълбочено познаване на структурата на кожата и анатомията на инжектираната област. Това е задължително условия за минимализиране  на риска от инжектирането.  За да се осъществи максимално безопасно поставянето на филъра трябва да стане при стриктна дезинфекция и медицинска хигиена.
Ниската цена на естетичните процедури, която се предлага от някои центрове  може да е само резултат от желанието да се промотира ново място, но нерядко зад нея стои използване на недостатъчно доказани в проучвания продукти. Те биха означавали повишен риск за лицето.

Не трябва да забравяме, че инжектирайки продукт в собственото си лице можем да получим грануломи, подувания и зачервявания, чието лечение отнема месеци и може да доведе до лицева асиметрия и неестетичен външен вид. По-разумно е ако дадена процедура е недостижима да я отложим за няколко месеца, но да сме сигурни, че е осъществена по безопасен за нас начин.

Все пак, когато това е МОЕТО лице аз бих мислила много преди да инжектирам продукт с недоказан ефект в него.

Изглежда, че подбиват цената, но май по-големият проблем е свързан с недостатъчния опит на повечето от тях за такъв тип процедура. Всъщност не преминават ли през курс за слагане на филъри?

Стремежът към безопасни и максимално естествени корекции на лицето, който стана водещ сред естетичните дерматолози през последните години, налага и непрекъснатото повишаване на квалификацията на лекарите. През последните години ние инвестираме  ежемесечно време и средства за повишаване на квалификацията си и подобряване на техниката си на инжектиране.

Поставянето на филъри само след кратко обучение от фирма-търговец на естетични продукти не съответства на световните стандарти и поставя на риск здравето на пациентите ни.

Моя съвет към жените, които искат да се подложат на подобна процедура е да проучат добре клиниката и лекаря, на когото смятат да се доверят за естетична корекция – да се убедят, че той полага усилия за постоянно усъвършенстване и ще предложи най-висок стандарт на процедурата.

Разбрах, че дори медицинските сестри нямат право да поставят хиалурон, как така тогава козметиците имат?

Регулациите на медицинската практика в България изискват процедури за имплантиране на попълващи вещества да се осъществяват в медицински кабинети от добре обучен лекар. Това се прави с цел гарантиране на безопасността на потребителите на услугите. Нивата на компетентност и квалификацията на медицинските сестри в страната не позволява поставянето на филъри, каквато е практиката в някои други страни в света.

Нека припомним, че имаше доста случаи в последните години на обезобразени момичета, някои получили дори тежки алергии от уж "хиалурона", който им се поставя. Какво ще ги посъветвате, за да избягват тези ситуации?

Да така е. Наистина през последните години в медиите периодично се съобщават случаи на жени с усложнения след естетични процедури. Подобни случаи също така се обсъждат на медицинските форуми, но най-вече с цел изясняване на причините, довели до възникването на инцидента и предотвратяването му в бъдеще.

И за финал - няколко думи към дамите, които са решили да се подложат на естетична процедура, какво трябва да знаят?

Съветът ми е да се доверят на опитен и добре обучен дерматолог или пластичен хирург за подобна процедура, Да отделят време и да проучат алтернативните продукти на пазара и  да са запознати с медицинската история и профил на безопасност на използваните пълнители. И не на последно място да не се поддават на изкушението на ниската цена, защото често това струва много усложнения.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ