Пет дни след настъпването на астрономическата пролет и предстоящото затопляне ще сме свидетели на ново разваляне на времето и гръмотевични бури. Такава прогноза за съботния ден направиха синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

През съботния ден ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Северозападна и Централна България, a по-късно през деня и над Източна България, ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Ще има условия и за градушки. Очакваното сумарните количества на валежите ще достигнат до 20-40 л/кв.м.

Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква студен въздух.

Издадена е и предварителна карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота. На нея са показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Жълт код: Той е за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност.

Сензационни КАДРИ от най-силната буря, преминала през страната ни - “американската суперклетка”

Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Ново разваляне на времето и по-сериозно захлаждане ни очаква към 27-28 март, понеделник и вторник.

Вятърът в Дунавската равнина отново ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква по-студен въздух. Ще се образува и значителна валежна обстановка над Централна и Източна България, а с понижението на температурите по високите западни полета дъжда ще се примесва със сняг.

Разбира се, тепърва се очакват и корекции в прогнозите, които ще следим и ще ви информираме своевременно.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук