Вносно агнешко на родната трапезата, производството се срива
През първото полугодие на 2022 година България е внесла десет пъти повече агнешко и овче месо, отколкото е изнесла, сочи статистиката
През първото полугодие на 2022 година България е внесла десет пъти повече агнешко и овче месо, отколкото е изнесла, сочи статистиката на министерството на земеделието. Вносът на агнешко е над 70% по-голям спрямо същия период на предходната година.
1102 тона овче и агнешко месо сме внесли през първите 6 месеца на тази година.
Голяма част от това количество идва от страни-членки на Европейския съюз. От трети страни у нас са влезли 351 тона като цялото количество е с произход Северна Македония. Това според съпредседателя на асоциацията на овцевъдите Симеон Караколев е евтиното агнешко месо, за което браншовата асоциация алармира по Великден, че срива пазара на българското агнешко.
Според браншовиците останалото вносно количество е не агнешко, а овче месо, което не се търгува директно на пазара, а влиза в месопреработвателната промишленост, вероятно като необявен заместител на телешко в състава на колбасите.
За първата половина на годината България е произвела 112 тона овче и агнешко месо, което е най-ниското отчетено количество за същия период на последните три години.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук