Писмо от РИОКОЗ Ямбол до Петранка Добрева, кмет на ямболското село Лозенец обяви за негодна водата от стара чешма в Лозенец. Според предписанието веднага бяха разлепени предупредителни съобщения за населението, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Чешмата, която се намира на главния път София –Бургас, не е от главния водопровод, чрез който се водоснабдява селото и за водата от нея не се изисква третиране. Поредната проба на специалистите показала отклонения от микробиологичните и химически показатели, поради което се прави и предписанието. Наблюдението на водата ще продължи.
Никой от селото не може да определи възрастта на извора. Местните роми от години използват точно тази чешма, която има и корита, за къпане и за пране като твърдят, че водата е мека и изпира много добре. От няколко години тръгна мълвата, че освен пивка, лозенската вода е и лековита. Помагала при болни бъбреци и други вътрешни болежки. И опашките с шишета, туби и дамаджани пред чешмата започнаха да се увеличават. Някои си тръгват с по над 20 пълни туби. Идват хора както от близките до Лозенец села, така и от доста по-далеч. Пътуващи по направлението София-Бургас, дочули за легендарните качества на водата, също спират , пият и пълнят съдове. Според Петранка Добрева лозенци нямат навика да ползват чешмата. /Марина Шиварова, БЛИЦ