Парламентът одобри номинираните от премиера Бойко Борисов трима нови членове на Министерския съвет. Петя Аврамова бе избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството, Младен Маринов – за вътрешен министър, и Росен Желязков – за министър на транспорта.

Тримата бяха подкрепени от депутатите от управляващата коалиция, в която са ГЕРБ и „Обединени патриоти”.
„Воля” на Веселин Марешки също беше „за” и затвърди ролята си на подкрепяща управлението.

Новината е, че един доскорошен опозиционер също мина в управляващото мнозинство. Това е Спас Панчев – лидер на партия Земеделски съюз „Александър Стамболийски”.

Преди няколко месеца той напусна парламентарната група на „БСП за България”. Сега Панчев също гласува „за” новите министри.
„Против” бяха само депутатите от БСП и ДПС.

Рокадите бяха предизвикани, след като оставки подадоха Валентин Радев като вътрешен министър, Ивайло Московски като министър на транспорта и Николай Нанков като регионален министър.
Повод бе катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Оставките бяха поискани от премиера Бойко Борисов.

Дебатът за рокадите днес продължи повече от три часа. Направи впечатление, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не се изказа, за разлика от колегата и Цветан Цветанов – водач на парламентарната група на ГЕРБ.

От НФСБ гласуваха „против” оставките на тримата министри, както бе заявено от тях. Те обаче подкрепиха новите назначения.