Две седмици, след като общинският съвет в Бургас прие промени в Наредбата за опазване на обществения ред, познати като забрана за носене на бурки, в морския град бе забелязана жена с покрита глава и лице. За случая алармира Георги Дракалиев, който бе и вносител на докладната, с която се забранява да се носи облекло, скриващо лицето.
На необичайната за Бургас картина се натъква вчера в Морската градина негов колега общински съветник, който се обажда на Дракалиев. Той пък сигнализира на звеното УКОРС към общината (т.нар. общинска полиция) и отива на място, пише offnews.bg.

„Оказа се една група от 4 души. Само едната жена беше с бурка, изцяло забулена, виждаха се само очите. Мъжът й говореше български език с акцент и придружителите им бяха местни, български граждани“, твърди Дракалиев.

Общинските инспектори обяснили, че има приета наредба, която забранява носенето на подобно облекло и до няколко дни тя трябва да влезе в сила. Жената е мълчала през цялото време. Казали, че е от Дубай, но Дракалиев твърди, че със съпруга й си говорели на български език - настоявали, че тя ще остане тук един месец и че трябва да е с бурка, защото така повелявала религията им. 

„Съпругът й се държеше доста агресивно. Не спираше да ни прекъсва, апострофира. Ние се държахме възпитано, но имаше граждани наблизо, които не бяха чак толкова толерантни. Един мъж на съседната пейка беше на прага да избухне“, каза още Георги Дракалиев. 

Мъжът на забулената жена посочил, че те нямали право да й забраняват да носи бурка и ако я махне – все едно ще остане гола. 

Глобите за подобно нарушение са от 500 до 5000 лв, но ще могат да се налагат, след като наредбата влезе в сила.