Д-р Марио Янакиев, инициатор на подписката за безплатни ваксини за децата, коментира пред журналисти причината за смъртта на шестгодишния Кирил от Хасково, който почина от менингококов сепсис. Само за няколко дни над 3 000 души са се подписали под искането за въвеждане на адекватни ваксини в имунизационния календар на страната, информира д-р Янакиев. Това е общият брой на хората, подписали се на хартия в Първа поликлиника в Хасково и в онлайн петицията.
Стана известно, че ако се въведе подходяща ваксина за децата, това ще струва около 30 милиона лева на година. Но за сметка на това ваксината предпазва от няколко вида вируси и почти няма странични ефекти. Вярно е родителите, които имат повече пари, могат да я слагат и сега, но ваксината струва 240 лева и много малко родители могат да си го позволят..Лекарите и родителите на децата не искат трагедията с малкия Кирил да се повтори, защото случилото се хвърли в тревога целия град. И затова държавата трябва да вземе проблема в свои ръце, настояват медиците.
Събраните в подписката гласове и онлайн петицията ще бъдат изпратени до съответните институции след няколко дни, каза още д-р Янакиев. Тодорка Николова, БЛИЦ