Генералният комисар на МВР Павлин Димитров разпореди свидетелствата за правоспособност на младите шофьори да бъдат връчвани по специален ред. Книжките на младите водачи ще бъдат връчвани на импровизирани церемонии.
Причината е нарастващата напоследък пътнотранспортна аварийност по вина на водачи с малък стаж и опит, с цел постигане на превантивно въздействие и ефект за по-отговорно и безопасно шофиране.

Церемониите ще бъдат организирани в предварително разгласен ден и час в отделите “Пътна полиция” на СДВР и областните дирекции в страната. Преди връчването шефовете на “Пътна полиция” по места ще правят анализ на причините и предпоставките за катастрофите, предизвикани от млади водачи. Ще бъдат показвани снимки и документални филми от такива произшествия, ще се раздават брошури със съвети. Целта е да се мотивират тези, които получават за първи път свидетелство за правоуправление, да бъдат отговорни към себе си и другите участници в пътното движение. Такава практика е съществувала преди години като специален текст в ЗДП и е имала положителен ефект.
Церемониите по връчването на книжките на младите шофьори ще бъдат въведени от 30 март т.г.

Според статистиката за 2008 г. по вина на водачи в страната са настъпили 7537 тежки ПТП, при които са загинали 988 и са ранени 9432 души.
От тях по вина на водачи със стаж до 1 година предизвикани 780 тежки катастрофи, при които са убити 124 души /12,6 %/ и са ранени 1060 /11,2 %/, което означава всеки 8-ми загинал и всеки 9-ти ранен.
Особено рискови са и следващите години от стажа на младите водачи.
Водачи със стаж до 3 години носят вина за 20 % от тежките злополуки, за 22,4 % от загиналите и за 21 % от ранените. Фактически всеки 5-ти загинал и ранен е при катастрофа по вина на водач със стаж до 3 години.
Водачите със стаж до 5 години са виновни за 27 % от тежките катастрофи, за 30 % от загиналите и 28 % от ранените.

Основните причини за тежките катастгрофи с млади водачи са превишена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието и движение на минимална дистанция. /БЛИЦ