Ботаническата градина в Балчик се връща в разпореждане на Софийския университет. Върховният административен съд отмени решението на Министерския съвет от 2007 г., прието по искане на министъра на културата, с което бе направен опит да се отнемат правата на Софийски университет върху Ботаническата градина, а Ботаническата градина да се сведе до 9 декара асфалтиран стопански двор. Това съобщиха от Софийския университет, които вчера са получили решението на ВАС.
Този акт на петчленния състав на Върховния административен съд е окончателен и не подлежи на обжалване.
Още през лятото на 2007 г. срещу това решение се изказаха редица известни учени, ботаници, биолози, както и представители на природозащитни организации. Върху централната сграда на Ректората се появи надпис “Посегателството върху Алма матер е позор за България”, припомнят от Университета. Правителственото решение даваше на Биологическия факултет на СУ едва 11 декара за цялата Ботаническа градина, а на Министерството на културата (МК)– останалите 183 декара заедно с двореца и останалата част от парка.


Спорът е от доста години, като се стигна до парадокса посетителите в дворцовия комплекс да плащат две входни такси – 5 лева за комплекса и отделно още 5 лева за Ботаническата градина. Има и редица съдебни решения, които са в полза на университета, според които министерството трябва да плати за годините, в които е събирало входна такса само и не е правило отчисления за учебното заведение.  /БЛИЦ