До този момент бившият шеф на НАП Мария Мургина все още не е привикана за разпит. Това съобщи наблюдаващият прокурор Маргарита Немска. Фактът, че до този момент не е разпитвана не означава, че няма да я привикат за разпит. Според прокурорите замесени са шест фирми, в които участие има лице, живеещо с бившата шефка на НАП /б.ред. Владислав Христов, който е съдружник с 40% дял в „Рокон трейд”. С името „Рокон” са други две компании, в които той е съсобственик и работят в областта на енергетиката/.

В случая е била сформирана подгрупа средни данъкоплатци. Проверката е била в рамките на три месеца от началото на октомври до края на януари, като прокурорите са категорични, че са се събрали достатъчно доказателства. Националната следствена служба е започнала разследването след, което го е предала на прокурорите. Проверката е за нарушение на данъчни изпълнители при съставяне на актове, заяви прокурор Маргарита Немска, която отказа да даде цифри поради ранния етап на разследването. Тя заяви, че има данни за източване на ДДС. Ръководството на НАП е оказало съдействие на прокуратурата, като е дало всички изисквани документи. Разследването не е само срещу Мургина, а и срещу служители на високо ниво в агенцията.
До този момент няма данни за пряка корупция, но става дума за нарушения в цялата страна, заяви заместник-главният прокурор Валери Първанов. Той каза, че до досега няма данни да става дума за престъпна схема. Достъп до материалите са имали само трима човека в прокуратурата, за които заместник-градският прокурор гарантира, че няма теч на информация. Няма доказани данни за чадъри над когото и да било. Проверката е по-скоро за действията и бездействията на конкретните служители. Делото е срещу неизвестен извършител, за да се установи впоследствие кои са виновните. Мургина е заподозряна понеже е ръководител на НАП, а за прокурорите е ясно, че тя не е подписвала документи, в които са открити нарушения, но тя носи отговорност като ръководител. СРС-та са ползвани при проверката, но те не били годни да участват в делото. Изготвени са само за събиране на данни. Подобен е случаят и със Стоян Стоянов, заместник-директор на Агенция "Социални дейности" в Министерство на отбраната и бивш изпълнителен директор на изпълнителна агенция “Военни клубове и информация” към министерството,  срещу когото се работи по 180 договора за наем, като също както с Мария Мургина се проверява дали той като ръководител има конкретна отговорност или виновни са други лица. /Милан Николов, БЛИЦ