Всяка година над 1000 жени в България се диагностицират с рак на шийката на матката, а смъртните случаи са повече от 350 на година, сочат данните на Националния раков регистър. Групата на 40-49-годишните е най-засегната, но напоследък страшните диагнози зачестяват и при 30-годишни жени.
Болестта на сексуално активните жени, т.е. тези в сексуално активна възраст, засяга все по-млади пациентки, между 30 и 40-годишни. Това е злокачествен тумор, който в повечето случаи се открива при профилактичните прегледи, затова те не трябва да се подценяват, каза пред кореспондентъа на БЛИЦ д-р Павел Хрусанов, онкохирург.
В Бургас започна кампания срещу рака на шийката на матката. По програмата „Женско здраве” в медицинския център “Света София” ще се правят всеки нечетен месец консултация с гинеколог, ще се вземат за изследване  цитонамазки и ще се извършва ехография. Прегледът не е безплатен, но е максимално намален, като за всички услуги пациентът ще заплаща общо 29 лева, обясни лекарят. За сравнение, само преглед с ехограф извън тази програма струва 30 лева.

Кампанията цели ранното диагностициране на рака на маточната шийка и предотвратяване на тежките последствия, до които води ненавременното лечение. „Това е изключително сериозно заболяване. Ако се забави моментът на лечение, болестта се развива много бързо и протича изключително болезнено и тежко. Ако се вземат мерки навреме, има реална възможност да се предотвратят осакатяващите операции и да се запази животът на пациентите”, коментира д-р Павел Хрусанов
Паралелно с кампанията, свързана със здравето при жените, в болницата стартира още една, насочена към мъжете. Отново всеки нечетен месец ще се извършват безплатни урологични и андрологични прегледи, като пациентите ще заплащат единствено консумативите, които са за около десет лева. /БЛИЦ